SAN

Stiren – akrilonitril kopolimerizat SAN

Lastnosti: 

Gostota: 1.08 g/cm³
Struktura: je amorfen termoplast, ki ima povečano navzemanje vode v primerjavi s PS.
Barva: je prozoren, z visokim površinskim sijajem; prozoren v vseh barvah in prekrivno sposoben
Mehanske lastnosti: je tog, udarna žilavost je večja kot v primerjavi s PS, toda nižja kot pri SB. Ima najvišji elastični modul od vseh stiren-polimerov. Odporen je proti praskam, ima visoko površinsko trdoto. Je dobro časovno obstojen. Trdnost in elastični modul povečamo s steklenimi vlakni.
Električne lastnosti: ima zelo dobre električne lastnosti in nekoliko večje dielektrične izgube kot PS, toda manjšo odvisnost od frekvence in temperature.
Optične lastnosti: isto kot pri standardnem PS.
Temperaturna obstojnost: je uporaben do 95°C in dobro obstojen proti temperaturnim spremembam. Gori z močnim sajastim plamenom in, ne kaplja pri gorenju.
Obstojnost: je bolj obstojen kot standardni PS, predvsem v nepolarnih sredstvih kot bencin, olja in aromatske snovi. Z naraščajočo vsebnostjo akrilnitrila narašča obstojnost. Neobstojen je v podobnih okoliščinah kot standardni PS; občutljiv na UV-sevanje.
Fiziološke lastnosti: fiziološko ni nevaren.
Nagnjenost k tvorbi napetostnih razpok: je manjša kot pri standardnem PS. 
 
 

Predelava:

Brizganje: priporočljivo je predhodno sušenje na 70 do 80°C. Brizganje najbolje poteka pri temperaturah mase od 200 do 260°C in temperaturah orodja od 40 do 80°C. Krčenje pri predelavi znaša od 0.4 do 0.6%, manjše je pri tipih, ojačanih s steklenimi vlakni.
Ekstrudiranje: pretežno ekstrudiranje folij. Možno je tudi ekstruzivno pihanje. Temperature ekstrudiranja so od 180 do 230°C. Biaksalno raztezanjee daje boljše mehanske lastnosti, zlasti pihanih folij.
Termoformiranje: je možno pri temperaturi 130°C.
Lepljenje: je najugodnejši postopek spajanja. Značilna je višja odpornost proti topilom, toda nekoliko težje lepljenje kot pri standardem PS. Uporabna so običajna lepila na osnovi topil ali toluen in diklorometan.
Varjenje: varimo lahko z vročimi plini, toplotnimi elementi, toplotnimi impulzi, s trenjem in ultrazvočno. Varjenje v visokofrekvenčnem območju je možno le pri SAN z visoko vsebnostjo akrilnitrila.
Odvzemanje in ostali postopki predelave: podobno kot pri standardnem PS. 

Primeri uporabe

Kvalitetni tehnični izdelki visoke togosti in dimenzijske stabilnosti, posebej če se zahteva prozornost.
V finomehaniki in elektrotehniki: deli ohišja za foto-video aparate, pisarniške stroje, tipke, zasteklitve skal in instrumentov, ohišja za baterije, magnetofonski in filmski koluti, telefonski aparati, števci.
V gospodinjstvu: ohišja gospodinjskih strojev, tipke, zasteklitve instrumentov, posoda.
Razno: embalaža za živila, kozmetiko, kopalniške garniture, ohišje žarometov, varnostni trikotniki, ravnila, risalni pribor. 

Vir: Janez Navodnik, Plastik-orodjar
Iskalnik granulatov


ZASTOPAMO ZNAMKE

         
 
                     
© 2017, fist.si | O piškotkih